16. 10. 2024

Pokojovky


Stěhujete se do nového bytu? Budujete s manželem společnou domácnost? Nebo jen chcete pozměnit a zútulnit svůj starý byt či dům? Nepostradatelným prvkem, který budete v každém případě potřebovat, jsou květiny. Květiny nemusí být jen ozdobou venkovních prostor a zahrad, i když dříve tomu tak bývalo. Byly doby, kdy si lidé dokázali představit nanejvýš v okně pro ozdobu. Za éry našich babiček se sice květiny do vnitřních prostor začaly více dostávat, jednalo se ale pouze o pár nejzákladnějších druhů. Nic jiného nebylo k dostání. Dnes se ale situace razantně mění. Pokojové rostliny se stávají výrazným módním doplňkem a snad každý již nějakou doma má.

Oživte svůj domov.

Seženete jak ty levné za pár desítek korun, tak i kousky v ceně několika tisíc. Čím více druhů vlastníte, tím větší úspěch mezi lidmi budete mít. A každý vzácnější exemplář vám zajistí popularitu i v širším okolí. Lidé si odřezky na množení těchto rostlin vyměňují a jsou ochotni jezdit pro ně i nemalé vzdálenosti. Pro pokojovky si pořizují speciální poličky, skříňky, závěsné systémy i květináče. A květináči myslíme nejen vysoké plastové květináče, které znaly naše maminky jako jedinou možnost. Ale třeba i květináče kovové, hliněné, keramické, skleněné či vodní.

Z exteriéru do interiéru

Abyste při pěstování byli úspěšní, nutností jsou odborné knihy, které si budete číst každý večer před spaním. Žádné dvě pokojové rostliny totiž nejsou stejné a pro každou z nich si budete muset nastudovat speciální postup péče. Pokojovky se postupně dostanou téměř na úroveň vašich dětí, budete jim věnovat čas, lásku, svou energii i nemalé peníze. Odměnou vám ale na druhou stranu bude útulný domov, pocit z dobře odvedené práce, radost z úspěchu a obdiv okolí. Ať už je váš interiér vybudovaný v jakémkoliv stylu, zcela jistě existuje rostlina, která jej vhodně doplní. Ale pozor, je to vysoce návyková činnost. Jednou rostlinkou to teprve začíná.