Na zimní ořez ovocných stromů je potřeba se dopředu připravit potřebným nářadím. Přesně podle typu zimního ořezu. Pro zkracování drobných výhonku, anebo tenkých větví, budou stačit klasické zahradnické nůžky. U vzrostlejších stromů dobrou službu udělá zahradnická pilka. Obzvláště u omlazovacího řezu starých či divoce rostoucích. I udržovací řez lze provádět u plodících ovocných stromech dostatečně ostrou pilkou, aby nedošlo k poškození větví a ohrožení úrody v příštím roce. Výchovný řez je potřeba udělat u stromků, které po pěti letech potřebují odstranit poškozené větve.
Ty hlavní pak nechat ve vodorovné poloze a při prořezávání koruny je upravit směrem dolů. Ať už do středu či křížem. Zimní řez je nejvíce potřebný u jádrovin. Jak u hrušní, tak u jabloní. Vhodně provedený ořez nejen posílí větve, ale upraví se i hustota koruny. Protože pokud jsou stromy hodně košaté, spotřeba energie padne na větve a na plody jí moc nezbude. Základním předpokladem pro úspěšný zimní řez je doba, ve které se provádí. Je potřeba počkat na počasí, kdy nemrzne. Teploty by rozhodně neměly klesnout pod – 5 stupňů C. Někdy je proto třeba vyčkat až na konec února. Důležité je to stihnout do rašení. Jenom tak lze tímto způsobem dodat stromům potřebnou vitalitu. Zimní prostřih je potřeba udělat i na keřích. Maliník, ostružiník, rybíz a angrešt se v létě odmění chutnými plody.
V našich zahradách je mnoho ovocných stromů, které by zimní řez poškodil. Ať už to jsou višně, třešně, meruňky, broskvoně, švestky či mandloně. Tím, že jsou na přeřezávání citlivější, řezy jsou vhodné provádět až na jaře. V době, kdy začínají kvést. Mnozí majitelé zahrad tyto stromy prořezávají až na konci léta. Až po sklizni. V současné době se těší velké oblibě sloupovité ovocné stromky. Které se vysazují především do menších prostor. Tím, že se pěstují na zakrslých podnožích, jejich údržba je jednoduchá. Stačí jenom zastřihovat potřebnou výšku podle vlastních představ. A i větve přizpůsobit okolí. Aby se vzájemně nestínily.