Čaj je velmi různorodý. Máme desítky až stovky druhů čajů. Zelené, černé, ovocné, bylinkové, oolong a mnoho dalších. Někteří si čaje nejraději vychutnávají v jejich přírodní chuti, bez přídavku čehokoliv dalšího. Někteří ale mají raději čaj, pokud je něčím alespoň mírně oslazený. Podívejme se na to, čím vším můžeme čaj osladit a jaká slazení jsou nejvhodnější.
Cukr
Cukr je to nejběžnější sladidlo, které se používá k dochucení čaje. Většinou se používá bílý cukr, avšak někdo preferuje raději hnědý, který dodává čaji mírnou karamelovou notu. Cukr se hodí prakticky do jakéhokoliv čaje. Jeho nadměrná konzumace může mít ovšem negativní dopady na naše zdraví.
Stévie
Stévie je jedno z nejzdravějších sladidel vůbec. Je totiž přírodní. Pochází z rostliny stevia rebaudiana, které je známé pro svou intenzivní sladkost. Je totiž až stokrát sladší než běžný bílý cukr, ale neobsahuje téměř žádné kalorie. Je opět vhodný do všech druhů čajů. Má specifický podtón, který nemusí všem chutnat.
Med
Med je jednou z nejběžnějších alternativ cukru. Dodává čaji nejen sladkost, ale také osobité medové aroma. Med má navíc řadu zdraví prospěšných vlastností. Je plný vitamínů, minerálů a antioxidantů. Med se skvěle hodí například do bylinných čajů nebo kvalitních zelených čajů Darka shop. Ujistěte se, že nedáváte med do čaje příliš vysoké teploty, jinak ztratí své cenné vlastnosti.
Javorový sirup
Javorový sirup je další skvělou alternativou pro oslazení horkého čaje. Oblíbený je hlavně v Severní Americe. Dodává čaji naprosto unikátní chuť. Obsahuje minerály a vitamíny, takže se jedná o zdravý způsob slazení. Skvěle se hodí do černého a oolong čaje.
Umělá sladidla
Na trhu je spousta umělých sladidel, jako třeba sukralóza nebo aspartam. Ty jsou skvělé v tom, že neobsahují žádné kalorie, ale jejich účinky nejsou ještě dostatečně prozkoumány, takže se zatím debatuje o tom, jaké mají z dlouhodobého hlediska dopad na lidský organismus.